Nuorisovaihto

Rotaryn nuorisovaihto tarjoaa vuosittain noin 8 000 nuorelle mahdollisuuden tutustua eri maiden kulttuureihin. Vaihtotoiminta ohjaa nuoria vastuuntuntoiseen kansainvälisyyteen ja luo edellytyksiä yhteistyökykyisen ja turvallisen maailman rakentamiselle. Tavoitteena on opettaa erilaisuuden ymmärtämis- ja sietokykyä ja kulttuurien moninaisuuden arvostamista. Nuorisovaihdon kolme muotoa ovat vuosivaihto, kesävaihto sekä kansainväliset leirit

Asukaslukuun suhteutettuna Suomi kuuluu vuosivaihdossa rotarymaailman kärkimaihin ja Vammalan klubi taas yksi maamme aktiivisimmista nuorisovaihtoklubeista, joten voimme hyvällä omatunnolla väittää olevamme yksi maailman ykkösklubeista nuorisovaihdon saralla.

Vammalan rotaryklubin nuorisovaihtoperinteet juontuvat jo vuodesta 1968, jolloin ensimmäinen Vammalalainen nuori matkasi Yhdysvaltoihin kohti uusia ”kokemuksia ja seikkailuja”. Tämän jälkeen kymmenillä nuorilla on ollut mahdollisuus tutustua ihmisiin  ja elämäntapoihin ympäri maailmaa ja olla näin omalta osaltaan lähentämässä eri kulttuureja keskenään. Vastavuoroisesti Vammalassa on ollut vuosien saatossa kymmeniä ulkomaalaisia nuoria tutustumassa ja ihmettelemässä ”Suomalaista ja vammalalaista elämänmenoa”. Näistä matkoista on kehkeytynyt useita vuosia ja vuosikymmeniä kestäneitä ystävyyssuhteita joita on vaalittu ja vaalitaan edelleen tiiviillä kirjeenvaihdolla ja jopa vierailuilla silloisten isäntäperheiden luona.

Vuosivaihto

Vuoden perhe- ja opiskelujakso

Suomalaisten suosituin vaihtomaa on USA, jonka osuus vuosivaihdosta on noin 25 %. Muita suosittuja vaihtomaita ovat Australia, Brasilia, Kanada ja Meksiko sekä Japani, mutta Keski-Euroopan maiden suosio on jatkuvasti kasvanut

Vuosivaihdon kustannukset jakaantuvat vaihto-oppilaan, lähettävän klubin ja isäntäperheen kesken. Vaihto-oppilaan omat kustannukset muodostuvat matka-, osallistumis- ja vakuutuskustannuksista sekä järjestelymaksusta. Kustannukset yhteensä ovat olleet keskimäärin noin 2 500 euroa.

Isäntäperheen kustannukset syntyvät siitä, että perhe saa yhden lisäjäsenen. Kun isäntäperheitä on useita (keskimäärin 3–4 perhettä/oppilas), myös vuosikustannukset jakaantuvat usealle perheelle.

Suomalaisilla vaihto-oppilailla on mahdollisuus anoa opetushallitukselta avustusta vaihto-oppilasvuotta varten. Avustuksen kokonaismäärä piireittäin on suhteutettu piiristä lähtevien oppilaiden määrään. Muutama oppilas/piiri on viime vuosina saanut 100–500 euron avustuksen.

Kesävaihto

Kuukauden perheenjäsenyys kesäloman aikaan.

Kesävaihto-ohjelmassa rotaryjärjestö tarjoaa 16-18 –vuotiaalle nuorelle hyvän mahdollisuuden tutustua turvallisesti joko valtamerentakaiseen (USA, Kanada, Intia, Etelä-Afrikka, Argentiina, Brasilia, Meksiko) tai eurooppalaiseen elämänmenoon. Vaihtoon osallistuva isäntäklubi on ”takuumiehenä” sille, että nuorelle järjestetään isäntäperhe, jonka jäsenenä hän elää todennäköisesti siihenastisen elämänsä mielenkiintoisimman kuukauden.

Kesävaihdon kustannukset muodostuvat matka-, osallistumis- ja vakuutuskustannuksista sekä järjestelymaksusta. Paikallinen isäntäperhe vastaa asumiseen, ruokaan ja puhtauteen liittyvistä kuluista. Taskurahaa ei kesävaihdossa makseta.

Paluu tapahtuu noin neljän viikon kuluttua lähdöstä. Suomalainen nuori palaa seurassaan kohdemaansa isäntäperheen nuori. Saapuva vieras asuu puolestaan suomalaisen nuoren perheessä noin neljä viikkoa ja palaa sitten kotimaahansa.

Kansainväliset leirit

Lyhytaikainen erikoiskokemus 2–3 viikkoa.

Alueella, johon kuuluvat Euroopan ja Afrikan maiden lisäksi Turkki ja Israel, järjestetään vuosittain 1–9 leiriä maata kohden. Leiri-sana sisältää enemmän kuin Suomessa on totuttu ajattelemaan. Osan ajasta leiriläiset asuvat eri rotariperheissä, osan yhteismajoituksessa. Yhteismajoitusvaiheessa asutaan nuorisohotellinomaisessa majoituksessa, joskus harvoin maasto-olosuhteissa. Leirit ovat yleensä kahden–kolmen viikon mittaisia, noin puolet perhemajoitusta, puolet yhteismajoitusta.

Leirit järjestetään yleensä heinä–elokuussa, mutta joitakin leirejä on myös muina aikoina. Talvella helmi–maaliskuussa on lasketteluleirejä.

Leireille osallistuminen ei edellytä oppilas-, perhe- tai klubikohtaista vastavuoroisuutta. Leirit on tarkoitettu niin rotarien kuin muidenkin lapsille. Leiri-ikä on yleensä 16–18 vuotta, mutta joitakin leirejä on myös vanhemmille aina 24–25 vuoden ikäisiin saakka. Leirit ovat yleensä ilmaisia. Leiriläinen maksaa itse matkansa, tarvittavan vakuutuksen ja järjestelymaksun. Maksullisia leirejä ovat esimerkiksi lasketteluleirit Itävallassa, Israelin leirit ja vuorikiipeilyleiri Sveitsissä.

Heinä-elokuussa 2008 järjestimme onnistuneen leirin, jonka teeman oli Vammalaan sopien lentopallo. Leirillä oli 15 nuorta kautta koko keskisen ja eteläisen Euroopan maista. Leirin ohjelmaan kuului pallonpeluun lisäksi paljon leppoisaa yhdessä oloa sekä tutustumista paikallisiin luontokohteisiin.

Alisivut (1): Terveiset vuosivaihdosta